És un dels quintets de metalls més dinàmics i consolidats del panorama musical internacional. En 1996 va obtindre el Primer Premi del 6é Concurs Internacional per a Quintets de Metalls “Ville de Narbonne” (França), considerat el més prestigiós per a aquesta formació. En 2017 va rebre el I Premi Bankia al Talent Musical en la Comunitat Valenciana i, en 2019, el Premi Espai Ter de Música de Torroella de Montgrí pel projecte Mira si hem corregut terres… Ha rebut quatre Premis Carles Santos atorgats per l’Institut Valencià de Cultura, pels seus CD XXX i Mira si hem corregut terres… (2019), Les Aventures de Monsieur Jules (2020) i Spanish Brass (a) LIVE (2021).
En 2020 va rebre el Premi Nacional de Música en la modalitat d’Interpretació que atorga el Ministeri de Cultura d’Espanya.
Ha publicat trenta-un treballs discogràfics, que mostren les seues múltiples facetes.
Organitza dos festivals de vent-metall: Spanish Brass Alzira-SBALZ (www.sbalz.com) i Brassurround Torrent (www.brassurround.com).
El grup toca amb trompetes i trombó Shires, trompa Paxman, tuba Melton, broquets i sordines Romera Brass i amb la nova aplicació BlackBinder. Spanish Brass utilitza i és propietari de la marca d’estotjos d’instruments marca Bags.
A més, rep suport de l’Institut Valencià de Cultura i del Ministeri de Cultura-INAEM.
Creada en 1968, el 1977 el Govern, va reconéixer a la Societat Musical d’Alzira, el caràcter d’utilitat pública i el 1995 va rebre l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana i l’any següent, la Insígnia d’Or de la Ciutat d’Alzira. En les seues aules estudien al voltant de cinc-cents alumnes, que van nodrint amb el pas dels anys les plantilles de les diferents agrupacions que la conformen (Banda Simfònica, Banda Jove, Orquestra de Cambra, Agrupació d’adults Ibn Jafadja, Rumbau Grup de Metalls, Grup de Percussió, etc.). Des de l’any 2001 organitza el “Concurs Nacional de Composició del Pasdoble Faller” i des de 2002 coorganitza el Festival Spanish Brass Alzira.
Han estat directors de la Societat Musical d’Alzira, José M. Sanchis Chapa, Francisco Hernández Guirado, Ramon Herrero García, Ernest Artal Nicanor Sanz Sifre, Ángel Crespo García (de 1992 a 2015), Ramón Garcia i Soler, Mikael Celda González, el seu director titular.
Com presidents han estat Miguel Simó, Abel Barceló, Ricardo Bellver, Salvador Ausina, José Palacios, José Goig, Bernardo Blasco, Miguel Oliver, Francisco José Ríos, José Mascarell, Bernat Ríos, Amparo Pérez, Juan Carlos Monerri, Camilo Mascarell i, en la actualitat en funcions, Loreto Petit.
James Morrison és, segons qualsevol criteri, un virtuós en el veritable sentit de la paraula.
A més de la trompeta, també toca el trombó, el bombardí, el fliscorn, la tuba, el saxofon i el piano.
Als set anys li van regalar el seu primer instrument, i als 16 anys va debutar als Estats Units amb un concert al Monterey Jazz Festival.
A això el van seguir actuacions als grans festivals d’Europa, tocant amb les llegendes del jazz Dizzy Gillespie, Cab Calloway, Woody Shaw, Red Rodney, George Benson, Ray Charles, B.B. King, Ray Brown i Wynton Marsalis, entre d’altres.
Va gravar “Jazz Meets the Symphony” amb l’Orquestra Simfònica de Londres dirigida per Lalo Schifrin, va realitzar concerts al Royal Albert Hall amb l’Orquestra Filharmònica de Londres i a la Royal Opera House, Covent Garden per a la Princesa Ana. Ha actuat en dues ocasions per a Sa Majestat la Reina Isabel II i per als presidents nord-americans Bush i Clinton al Parlament d’Austràlia. El 1997, James va ser reconegut pel seu servei a les arts a Austràlia i va rebre una medalla de l’Ordre d’Austràlia.
Albert Guinovart és un dels músics més complets i polifacètics de l’actualitat. La seua activitat professional es divideix entre la seua dedicació com a pianista de repertori, compositor i docent.
Format a Barcelona, es va traslladar a Londres per estudiar amb Maria Curcio. Ha actuat a tot Europa, Amèrica del Sud, Estats Units, Canadà, Japó, Orient Mitjà, Austràlia i Nova Zelanda, en recitals i amb diferents orquestres dirigides per Ch. Hogwood, F.P. Decker, V. Petrenko, D. Cohen, L. Foster, E. Colomer, J. Pons, S. Mas, J. Ross, entre d’altres. Ha col·laborat amb artistes com Victòria dels Àngels, Barbara Hendricks, Frederica von Stade, Julia Migenes, Juan Diego Flórez i Nacho Duato. És conegut pels seus premiats musicals: «Mar i Cel», «Flor de Nit», «Gaudí», «Paradís», «La Vampira del Raval» i «Scaramouche».
Ha compost les òperes Atzar i Alba eterna, el ballet Terra Baixa. Com a artista resident del Palau de la Música, el 2018 va estrenar el seu Rèquiem, que afegeix al seu catàleg juntament amb obres com Te Deum, Missa Brevis o Glòria.
És professor a l’ESMUC, i acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts i de Sant Jordi. Té tres Premis Butaca i dos Max, el Premi Ciutat de Barcelona i aquest any ha guanyat el Premi Alícia de l’Acadèmia de Música de Catalunya com a millor autor; és Steinway Artist.
Té més de 30 enregistraments (per a Harmonia Mundi, EMI, Decca).
Jaume Rico Cuenca
Catedràtica numerària de l’especialitat de Repertori amb piano des de l’any 2019, pertany també al cos de Professors de Música i Arts escèniques, en excedència, en l’especialitat de Piano.
Titulada Superior en les especialitats de Piano, Música de cambra, Pedagogia musical, Solfeig, teoria musical, transposició i acompanyament, Musicologia i Màster universitari en gestió i direcció de centres educatius, realitza la tesi doctoral en la Universitat Politècnica de València.
Participa en diversos cursos i concursos nacionals i internacionals, així com en enregistraments discogràfics.
En l’actualitat, compagina la seva labor pedagògica en el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València amb activitats artístiques en nombroses formacions de música de cambra.
Definits com una xaranga, fanfarri o brass band espanyola, amb una proposta escènica basada en la musicalitat dels seus arranjaments, un directe ple d’energia i molta interacció amb el públic en clau de joc i humor.
Després de 20 anys de recorregut, han rebut premis i reconeixements a la millor xaranga d’Espanya, han enregistrat 4 àlbums, diverses bandes sonores i han col·laborat amb músics de prestigi del panorama nacional i internacional com Amparanoia, Ixo Rai, Juan Abarca, Boikot, Manolo Kabezabolo, Paco Pil, Rupatropa, Els Gandules o Despisteu-vos.
Han estat finalistes al programa de televisió «Tu sí que vales» i han participat en festivals de renom, com Durham Brass International Festival a Anglaterra, Sibiu International Theater Festival de Romania, o el Festival da Artes Vivas a Loja, Equador.
Carles Dénia (Gandía, 1971) ha sorprès la crítica i el públic per la seua qualitat expressiva i musical. Provinent del jazz, ha aconseguit renovar les diverses formes de la música mediterrània. Va estudiar al Departament de Jazz del Reial Conservatori de l’Haia (Holanda) i ha recorregut mig món amb diverses formacions. Com a cantant, compositor, arranjador i productor, desplega sense complexos el seu ric univers musical, fruit de les nombroses influències de què beu (especialment les músiques tradicionals) i de les quals, al seu torn, es distancia per crear un estil propi i inconfusible , creant temes molt personals d’una bellesa captivadora. Els seus espectacles no deixen ningú indiferent i omplen l’escenari d’una calidesa inoblidable. Amb els seus discos en solitari («Tan alta com va la lluna», «El paradís de les paraules», «L’home insomne», «Cant espiritual» i «Mussol») ha aconseguit nombrosos premis.
El SBALZ Brass Ensemble està format pels professors del festival.
El SBALZ Junior Brass Ensemble està format pels alumnes del festival.
Actualment, és trombó baix titular de la Banda Municipal de Barcelona i professor de trombó i música de cambra al Conservatori de Manresa. Es va formar a Vinaròs, Castelló, Barcelona i Colònia. Ha estat membre de la JONDE, de la Gustav Mahler Jurgend Orchestra i de l’Orquestra de l’Acadèmia del Liceu.
Ha estat trombó baix de l’OBC (2002/2004) i de l’Orquestra de Còrdova (2008/2010).
Ha col·laborat amb la gran majoria d’orquestres de l’estat: ONE, Orquestra de Granada, Arts, BOS, Orquestra de Gran Canària, Orquestra de Cadaqués, ORCAM, Orquestra de Santiago, Orquestra de La Corunya, Orquestra d’Extremadura, Banda Municipal de Castelló, etc.
És membre fundador del quartet de metalls «TetraBrass Bcn Ensemble» i del grup de Free-Impro «Trombonia».
Ha ampliat els estudis al Taller de Músics de Barcelona i ha col·laborat amb la Big Band del Taller de Músics, l’Electric Big Band XXL i la Big Band de Castelló.
Format per 5 joves músics de Castella i Lleó, Pucela Brass es va idear durant l’any 2021 i és el 2022 quan es va fundar oficialment. En la seva curta trajectòria, han tingut l’oportunitat de tocar al Festival Hispano-lusità de Bandes de Música i ensembles de vent de Zamora i ser quintet resident durant la VIII i IX edició del Festival Hèrcules Brass Celanova. Durant aquest darrer any han format part del cicle “Concerts en llocs significatius”, “III Festival Escenari-Patrimoni CyL” i interpretat diversos concerts per la comunitat castellanolleonesa.
Han rebut formació camerística d’Alejandro Vázquez (Hèrcules Brass), Jon Etterbeek (OSG) i Carlos Benetó (Spanish Brass).
Després d’estudiar conjuntament al Conservatori Professional de Música de Valladolid i seguint actualment en diferents conservatoris superiors d’Espanya (País Basc, Salamanca, Granada i Pamplona), Pucela Brass porta a la seua música vibres de dinamisme, frescor, preparació i exigència.
Des d’octubre de 2023 inclouen a la seua plantilla el trompetista Jaime Martín Rodríguez, per substituir Luis Martín Revenga en trobar-se d’ERASMUS el curs 2023-2024 a Hochschule für Musik Weimar, Alemanya.
Josep Benlloch Bosch va néixer a Moncada el 2 de juliol del 2010.
Als sis anys va començar a estudiar trompeta al Centre d’Estudis Musicals Mestre Palau de Moncada, sent els seus professors Héctor Jacinto i Eloy Tarín. Amb onze anys, el 2021, va ingressar al Conservatori Professional de Música de València on ha finalitzat 3r curs de Grau Professional amb el professor Jaume Casas Pla. Actualment rep classes de trompeta de Rubén Marqués Colomer,
Javier Barberá Cebolla i Vicent Oliver Domingo.
D’altra banda, també ha rebut classes de Gàbor Tarkövi, Adan Delgado, Christian Ibañez, Alfonso González, Lluís González i Douglas Prosser.
Els seus principals èxits són:
– Primer Premi del Concurs de Joves Intèrprets «Rafael de Moncada» el 2018, 2019 i 2021.
– Primer Premi del XIV Concurs de Joves Intèrprets «Villa de Castellnovo» Categoria «D» el 2022.
– Primer Premi del IX Concurs de Joves Intèrprets de Yátova “Javier Doménech Esteve” Categoria “A” l’any 2022.
– Primer Premi del IV Concurs Nacional de Joves Intèrprets «Álvaro Pareja» Categoria «B» a Iniesta (Conca) el 2022.
– Medalla de Plata a “Viena International Music Competition” 2023.
– Primer Premi del XIV Concurs de Trompeta “Valeriano Machí Esparza” Categoria “D” a Benimodo (València) el 2023.
Entre els èxits recents de Beatriz, cal destacar la seua brillant i destacada actuació en l’última edició del Concurs de Direcció «La Maestra» 2022 on va ser guardonada amb el Tercer Premi i la concessió del Premi ARTE.
És membre activa de l’Acadèmia «La Maestra» de la Philharmonie de París, assistint a mestres de prestigi com François-Xavier Roth, Kirill Karabits, David Reiland, Case Scaglione, Lin Liao, Klaus Mäkelä, Tugan Sokhiev o Semyon Bychkov.
Estudia junt als mestres Joshard Daus (Universitat de Mainz), Peter Gülke (Universitat Mozarteum), Michel Tabachnik (Accademia Musicale Chigiana) i el postgrau en repertori contemporani amb Arturo Tamayo (Conservatori della Svizzera Italiana), participant també en l’Acadèmia d’Òpera Italiana Riccardo Muti i Acadèmia del Festival Aix-en-Provence. Durant els últims anys és tutelada i assessorada pel mestre Juanjo Mena, així com assistint i realitzant col·laboracions junt als mestres Alondra de la Parra, Roberto Forés i Miguel Romea.
Ha estat al capdavant de l’Orquestra Nacional d’Espanya, Orquestra de València, Orquestra Simfònica Regió de Múrcia, Orquestra Simfònica de Navarra, Orquestra ADDA Simfònica, Orquestra de la Comunitat Valenciana, Orquestra Filharmònica de Gran Canària, Orquestra d’Extremadura, Bilbao Orkestra Sinfonikoa, Orquestra Simfònica de Castella i Lleó, Orquestra de Còrdova, Orquestra Simfònica de les Illes Balears, Paris Mozart Orchestra, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquestra Filharmònica de Màlaga, Orchestre Démos National Paris-Marseille. Remarcar la gravació per al prestigiós canal de televisió internacional Arte Concert TV del concert junt a la Paris Mozart Orchestra en la sala principal de la Philharmonie de Paris-Cité de la Musique.