Neix a Paiporta (València). Estudia en el Conservatori Superior Joaquín Rodrigo de València, piano, musicologia, composició i direcció de cors, obtenint Premi Extraordinari en Harmonia, Contrapunt i Fuga i Composició i instrumentació. Completa la seua formació amb Franco Donatoni, Josep Soler, Luis de Pablo, Luis Blanes, Arturo Tamayo, Carles Ginovart i Cristobal Halffter.
Obté diversos premis de composició musical:
– 1r premi en el Concurs Internacional de Composició Coral Juan Bta. Menges (Sogorb 1988) per la seva obra per a cor mixt Oculi omnium.
– Finalista en el III Concurs Internacional de composició simfònic-coral (JONDE, Madrid 1991) per la seva obra per a baríton solista, cor i orquestra simfònica Cants d’amor i de mort.
– 1r premi Fira de tots Sants (Cocentaina 1994) amb la seua obra per a cor mixt Sobre neu veig meravellosa flama. 

– Amb motiu del X Aniversari de la creació de la Universitat Carles III de Madrid (Madrid 1999) la seva obra Soles claros, per a cor mixt, és seleccionada entre un centenar d’obres corals.
– Premi FECOCOVA (València 2001) amb l’obra per a cor mixt Nana.
– Premis Catalunya de Composició Coral (Barcelona 2002) en dues modalitats: les harmonitzacions Serra de Mariola (veus mixtes) i Mareta (veus iguals).

– Premi Matilde Salvador (València 2002) amb l’obra coral per a veus mixtes 
Balada de l’absent. 

– En 2002 i 2004, finalista en el Concurs Internacional de 
Composició Coral Ciudad de La Laguna (Las Palmas de Gran Canaria) amb dues obres: Llama de Amor viva (cor mixt) i Nana de la luna (veus iguals) respectivament.
– 1r premi del Concurs Paco Llácer per a cor mixt (València 2008) que organitza FECOCOVA amb la seua obra De tu canción marinera. 

– Beca Fernando Remacha (Pamplona 2009) patrocinada per la Fundació SGAE, en l’IV Concurs Internacional del Cor de Cambra de Pamplona, amb la seua obra per a cor mixt Soneto de la dulce queja.
– Premi Luis Morondo (Pamplona 2010) en el V Concurs Internacional de Composició del Cor de Cambra de Pamplona, per la seua obra per a cor mixt Ave Maria. 

Ha escrit al voltant de 85 obres per a diferents formacions vocals i instrumentals. Ha realitzat el I Màster d’Estètica i Creativitat Musical organitzat per l’Institut de Creativitat i innovacions Educatives de la Universitat de València. És doctor per la Universitat Literària de València, amb una tesi basada en l’anàlisi de l’obra per a piano Vint Mirades sobre el Nen Jesús d’Olivier Messiaen. Ha dirigit diversos treballs de màster i tesis doctorals. 
Ha rebut encàrrecs de composició musical en diferents institucions, entre altres: Diputació de València, Institut Valencià de Cultura, Cor de la Generalitat Valenciana, Ensems, Festival Internacional de Música Contemporània (Alacant), Festival Internacional de Música Contemporània de Còrdova.
És autor del Manual Pràctic d’harmonia funcional (en dos volums), destinat a l’ensenyament de l’Harmonia i ha col·laborat en diversos treballs didàctics: Mi amigo el violín i Mi amiga la Viola amb Luis Roig Cerveró i en el Método de viola amb Pablo García Torrelles, destinats a l’ensenyament del violí i la viola en els ensenyaments elementals. 
Ha estat docent al Conservatori Superior de les Illes Balears com a professor convidat en la disciplina d’Anàlisi Musical, així com als Conservatoris Mestre Tárrega de Castelló i Joaquín Rodrigo de València. De 1983 a 2017, va ser director i docent del Conservatori Professional Mestre Vert de Carcaixent, on actualment és professor de Fonaments de composició. 
javiercostaciscar.com