És un dels quintets de metalls més dinàmics i consolidats del panorama musical internacional. En 1996 va obtindre el Primer Premi del 6é Concurs Internacional per a Quintets de Metalls “Ville de Narbonne” (França), considerat el més prestigiós per a aquesta formació. En 2017 va rebre el I Premi Bankia al Talent Musical en la Comunitat Valenciana i, en 2019, el Premi Espai Ter de Música de Torroella de Montgrí pel projecte Mira si hem corregut terres… Ha rebut quatre Premis Carles Santos atorgats per l’Institut Valencià de Cultura, pels seus CD XXX i Mira si hem corregut terres… (2019), Les Aventures de Monsieur Jules (2020) i Spanish Brass (a) LIVE (2021).

En 2020 va rebre el Premi Nacional de Música en la modalitat d’Interpretació que atorga el Ministeri de Cultura d’Espanya.

Ha publicat trenta-un treballs discogràfics, que mostren les seues múltiples facetes. 

Organitza dos festivals de vent-metall: Spanish Brass Alzira-SBALZ (www.sbalz.com) i Brassurround Torrent (www.brassurround.com).

El grup toca amb trompetes i trombó Shires, trompa Paxman, tuba Melton, broquets i sordines Romera Brass i amb la nova aplicació BlackBinder. Spanish Brass utilitza i és propietari de la marca d’estotjos d’instruments marca Bags.

A més, rep suport de l’Institut Valencià de Cultura i del Ministeri de Cultura-INAEM.

www.spanishbrass.com

Creada en 1968, el 1977 el Govern, va reconéixer a la Societat Musical d’Alzira, el caràcter d’utilitat pública i el 1995 va rebre l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana i l’any següent, la Insígnia d’Or de la Ciutat d’Alzira. En les seues aules estudien al voltant de cinc-cents alumnes, que van nodrint amb el pas dels anys les plantilles de les diferents agrupacions que la conformen (Banda Simfònica, Banda Jove, Orquestra de Cambra, Agrupació d’adults Ibn Jafadja, Rumbau Grup de Metalls, Grup de Percussió, etc.). Des de l’any 2001 organitza el “Concurs Nacional de Composició del Pasdoble Faller” i des de 2002 coorganitza el Festival Spanish Brass Alzira.

Han estat directors de la Societat Musical d’Alzira, José M. Sanchis Chapa, Francisco Hernández Guirado, Ramon Herrero García, Ernest Artal Nicanor Sanz Sifre, Ángel Crespo García (de 1992 a 2015), Ramón Garcia i Soler, Mikael Celda González, el seu director titular.

Com presidents han estat Miguel Simó, Abel Barceló, Ricardo Bellver, Salvador Ausina, José Palacios, José Goig, Bernardo Blasco, Miguel Oliver, Francisco José Ríos, José Mascarell, Bernat Ríos, Amparo Pérez, Juan Carlos Monerri, Camilo Mascarell i, en la actualitat en funcions, Loreto Petit.

Naix a Énguera (València), on comença estudiant saxofó en la banda del seu poble de la mà de M. Vidal. Estudia posteriorment en els conservatoris de Xàtiva, Carcaixent i Superior de València, aconseguint dos esments d’honor en el grau mitjà i superior en el concurs per a premi extraordinari. Han sigut els seus professors de saxofó Francisco Moral, Miguel Llopis i Gregorio Castellano, ampliant els seus estudis posteriorment amb Antonio Daniel, Manuel Miján, Pedro Iturralde i Jean Marie Londeix.

Paral·lelament als seus estudis de saxofó, estudia contrabaix, piano, harmonia, contrapunt, fuga, composició i direcció d’orquestra, ha realitzat incursions en l’àmbit de la música moderna sent, durant anys, component i arranjador d’una de les orquestres deganes de la Comunitat Valenciana: Zíngars.

Durant tres anys assisteix a Girona, als cursos direcció d’orquestra amb Bruno Membrey i de composició i orquestració amb Carl Schahter. El compositor i director Bernardo Adam Ferrero contribueix a la seua formació a més del compositor alcoià Luis Blanes, vertader mentor en la seua carrera musical.

En 2016 adquireix la condició de Doctor en Humanitats per la Universitat Cardenal Herrera CEU per la seua tesi Punts de referència en l’obra del compositor Luis Blanes: Tradició i modernitat.

Realitza els seus estudis de guitarra al Conservatori Superior Óscar Esplà i a la Hochschule für Musik Köln (Alemanya) amb Ignacio Rodes i Roberto Aussel, finalitzant amb Matrícula d’Honor i Premi Extraordinari.
Ha sigut guardonat en diversos concursos d’interpretació per a guitarra com el Concurs Internacional José Tomas Villa de Petrer o el Concurs Internacional de guitarra Ciutat d’Elx. En 2008 aconsegueix el Premi Extraordinari de Final de Carrera en el Conservatori Óscar Esplá d’Alacant. 
En l’actualitat, després d’obtindre el primer lloc en les oposicions al cos de Professors de Música i Arts Escèniques de la Junta d’Andalusia, és professor en el Conservatori Professional de Música d’El Ejido (Almeria).
Ha compost nombroses obres per a guitarra i conjunts instrumentals. La seua obra Teilim va rebre en 2018 el tercer premi del Concurs Internacional de Composició Fidelio.r

Jaume Rico Cuenca

Catedràtica numerària de l’especialitat de Repertori amb piano des de l’any 2019, pertany també al cos de Professors de Música i Arts escèniques, en excedència, en l’especialitat de Piano.

Titulada Superior en les especialitats de Piano, Música de cambra, Pedagogia musical, Solfeig, teoria musical, transposició i acompanyament, Musicologia i Màster universitari en gestió i direcció de centres educatius, realitza la tesi doctoral en la Universitat Politècnica de València.

Participa en diversos cursos i concursos nacionals i internacionals, així com en enregistraments discogràfics.

En l’actualitat, compagina la seva labor pedagògica en el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València amb activitats artístiques en nombroses formacions de música de cambra.

Neix l’any 2018 com a resposta a la inquietud d’un grup d’estudiants del Conservatori de Torrent per la música de cambra de vent metall. Des de llavors, ha participat en tots els cicles de música organitzats per l’ajuntament de Torrent, així com realitzant concerts per a diferents associacions de la localitat. El grup està integrat per estudiants del Conservatori Superior de Música de València i músics que ja han finalitzat els seus estudis superiors o de màster, alguns d’ells membres d’orquestres joves con JONDE, Schleswig-Holstein, OFUV, JOGV… entre altres. 

En l’actualitat es troben presentant el seu nou projecte Un viatge pel món, programa que inclou la guia d’un narrador i arranjaments i transcripcions pròpies, dirigit i preparat per a tots els públics.

Neix en el Conservatori Nacional Superior de Música i Dansa de París (CNSMDP), gràcies a la trobada amical de quatre saxofonistes. Originàries de països diferents (Espanya, el Japó i Itàlia), els membres del conjunt alimenten el seu projecte musical amb una riquesa cultural que comparteixen sovint amb altres instrumentistes; aquestes trobades són propícies a l’exploració de nous estils musicals.

Des del seu debut en la Philharmonie de París, ha actuat en sales com el Petit Palais i la Salle Cortot de París, així com en festivals i cicles de l’envergadura del Automne Musical Grand Châtellerault, Festival Européen Jeunes Talents, Saison Musicale des Invalides, XVIII Congrés Mundial del Saxofon a Zagreb, Festival Paseo de Bayona, Festival de l’Épau, Festival Clásica Plus de Pamplona o el Festival de Música de Cámara de Mendigorría, entre altres.

Guanyador del 1r premi i el premi especial del jurat en la 91ª edició del Concurs Internacional Léopold Bellan i guanyador de la 1ª edició del Concurs de Joves Intèrprets del Festival de l’Epau, el grup va gravar el seu primer disc Tableaux en 2019. En aquest mateix any, va obtenir com a grup el Màster de música de cambra amb l’esment més alt de la seua promoció en el Conservatori Superior de París sota la tutela de David Walter.

Ha col·laborat com a solista amb la Banda Simfònica del CNSM de París i amb la Banda Municipal de Vitòria-Gasteiz, actuant sota la tutela de Marc Lys i Luis Orduña en prestigioses sales com el Teatre Principal Antzokia de Vitòria-Gasteiz.

És artista Henri Selmer Paris, D’Addario Woodwinds, JLV Sound i Estotjos Bags. Així mateix, és artista resident de la Fondation Singer-Polignac de París i el Collège Contemporain.

Components:

Nahikari Oloriz, saxofon soprano

Raquel Paños, saxofon alt

Sara Zazo, saxofon tenor

Livia Ferrara, saxofon baríton

El SBALZ Brass Ensemble està format pels professors del festival de l’edició de 2023, dirigits per Thierry Caens.

El SBALZ Junior Brass Ensemble està format pels alumnes del festival de l’edició de 2023, dirigits per Thierry Caens.

Va ser creat en 1987 amb el nom de «Cor de València». És el cor titular del Palau de les Arts de València al mateix temps que desenvolupa una constant activitat en els principals auditoris espanyols. Ha interpretat les grans obres del repertori simfònic coral i els principals títols del gènere líric, i freqüenta el repertori a capella, amb especial atenció als compositors valencians.
El Cor de la Generalitat Valenciana està present en les temporades i festivals espanyols més importants, i ha cantat a Guanajuato (Mèxic), l’Havana, Nova York, París, Lisboa, Roma, Amsterdam, Hamburg, etcètera. Al costat de Carles Santos ha participat en les Cerimònies Olímpiques de Barcelona 92.
Ha enregistrat discos per a Sony, Decca i Deutsche Grammophon al costat de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana i solistes com Plácido Domingo, Juan Diego Flórez o Andrea Bocelli, i monogràfics sobre Mompou, Manuel de Falla, Joaquín Rodrigo, Luis de Pablo, Matilde Salvador o Alfredo Aracil, al costat d’altres de música antiga amb el grup Capella de Ministrers.
El seu disc Verdi Domingo va ser guardonat amb el Grammy Llatí al millor àlbum de música clàssica de 2014. Ha intervingut en DVDs amb Maazel, Mehta o La Fura dels Baus entre altres responsables artístics.
Ha actuat sota les batutes dels principals directors valencians i espanyols a més de Claudio Abbado, Roberto Abbado, Rinaldo Alessandrini, Fabio Biondi, Riccardo Chailly, Plácido Domingo, Valeri Guerguiev, Leopold Hager, Sir Neville Marriner, Lord Yehudi Menuhin, Marc Minkowski, Krzysztof Penderecki, Michel Plasson, Georges Prêtre, Helmuth Rilling, Guennadi Rojdestvenski, Mstislav Rostropòvitx, Claudio Scimone i Alberto Zedda.

Ha estat guardonat amb la Medalla d’Honor del Festival Internacional de Música i Dansa de Granada, la Medalla Commemorativa del XXV Aniversari del Palau de la Música de València, el premi Clar de Llums de la Universitat de València, l’Important de l’Editorial Premsa Valenciana i la Medalla al Mèrit en les Belles Arts de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i recentment el Premi Honorífic de l’Associació Amics de l’ópera i les Arts de la Comunitat Valenciana.
El Cor de la Generalitat depén de la direcció adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura. El seu director titular és Francesc Perales i Francisco Hervás el seu pianista acompanyant.

Inicià la seua trajectòria musical l’any 2007. Es tracta d’una banda de dixieland al més pur estil “New Orleans”. Al llarg d’aquest temps ha realitzat actuacions de diferent índole al llarg de tota la Comunitat Valenciana. D’entre elles cal destacar les audicions a l’Auditori Joaquín Rodrigo de Sagunt, concert a la casa de cultura del Port de Sagunt i màster class en el Conservatori Joaquín Rodrigo de Sagunt. A més, ha participat en diverses ocasions en el cicle d’esdeveniments musicals realitzats en el barri antic de Sagunt, a més ha participat en la amenització de diferents tipus de celebracions (Fira del comerç de Sagunt, actes del món faller, Mercat solidari de Puçol, Festival SBALZ, etc.).
Actualment, la Locomotora Jazz Band està integrada per Manuel Díaz Martínez (trompeta), Alberto Martínez Pérez (clarinet), José Miguel Ramírez Lozano (trombó), Jorge García Chavarría (banjo) i José Antonio Oriola Angresola (contrabaix). Tots ells són músics professionals amb una llarga experiència tant en el terreny clàssic com en el modern.